Profilul companiei
Grupul Autonom este, prin Autonom Services S.A., cel mai important jucător independent cu capital românesc de pe piețele de leasing operațional auto și rent-a-car din România. Autonom Services S.A. este constituită juridic sub forma de societate pe acțiuni, cu sediul social în Piatra Neamț, Str. Fermelor, Nr.4. Compania deține cea mai extinsă rețea de mobilitate din România și este în top 5 jucători, după cifra de afaceri, în sectoarele principale de activitate: leasing operațional și închirieri auto.
- Furnizor integrat de soluții moderne de mobilitate pentru companii și persoane fizice, adaptate nevoilor clienților săi;
- Reţea naţională de 46 de agenţii în 33 de orașe, în România, un model de afaceri diferenţiat faţă de competitori;
- Agenții în afara țării: Budapesta și Debrecen, în Ungaria și Belgrad, în Serbia;
- Flota de autovehicule la 31 decembrie 2021: 9.672 autovehicule (7.233 în regim de leasing operațional, 2.439 în regim de rent-a-car);
- Număr de angajaţi la 31 decembrie 2021: 370;
- Jucător independent, cu capital românesc: Autonom Internațional este acționar majoritar al Autonom Services S.A., cu o participație de 98% din capitalul social. Acționarii Autonom Internațional sunt Marius Ștefan și Dan Ștefan, în proporții egale;
- Experienţa pe piață este de 16 ani.
- În 2018, Autonom a devenit prima companie din România care a fost inclusă în Programul BERD Blue Ribbon, care include 30 companii din 20 ţări, în care BERD este prezentă;
- Autonom a fost selectată la prima ediţie a “Made in Romania“, organizată de Bursa de Valori București, în liga celor 15 companii de referinţă pentru creșterea economiei românești;
- Este singura companie locală care a primit timp de 5 ani la rând titlul de Best Employer (2014-2018), conform studiului global organizat de AON Hewit;
- În 2018, s-a alăturat comunităţii celor 123 de organizaţii recunoscute de WorldBlu la nivel mondial, care promovează principiile democratice și încurajează libertatea la locul de muncă.
De la start-up, la jucător naţional proeminent în piaţa serviciilor sustenabile de mobilitate
- Autonom este o companie cu capital 100% românesc, pornită în 2006, în Piatra Neamţ;
- În 2018, Autonom a achiziţionat BTOL (BT Operational Leasing), companie fondată în anul 2001, cu scopul consolidării portofoliului de clienţi, fuziunea prin absorbție finalizandu-se la 1 ianuarie 2021;
- În 2019, compania își schimbă identitatea vizuală și realizează prima emisiune de obligațiuni, listată la Bursa de Valori București;
- În iunie 2020, Fitch Ratings, una dintre top trei agenţii de rating la nivel mondial, a acordat Autonom Services SA ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B+”. Emisiunea de obligaţiuni corporative, care se tranzacţionează sub simbolul AUT24E, a primit un rating separat, „B-”.
- În 2021, Autonom a anunţat publicarea Strategiei de sustenabilitate și emiterea primelor Obligațiuni corelate cu Obiective de Sustenabilitate (Sustainability-Linked Bonds), o premieră pe piața de capital din România, în valoare de 48,03 milioane euro, parte dintr-un program MTN în valoare totală de 250 milioane euro. Obiectivele asumate prin Documentul Cadru au fost considerate de către Sustainalytics “ambițioase”, iar indicatorul-cheie de performanță ales a fost încadrat ca fiind “foarte puternic”, aceștia confirmând totodată și alinierea la Principiile ICMA (International Capital Market Association).
Pe parcursul celor 16 ani de activitate, Grupul Autonom și-a dezvoltat portofoliul de servicii și în prezent oferă clienţilor săi, companii și persoane fizice, soluţii variate de mobilitate, adaptate nevoilor acestora.
Activitatea companiei se desfășoară într-un mediu de afaceri în care competiția este prezentă și activă. Piețele de leasing operațional și rent-a-car sunt dominate de grupurile multinaționale de profil prezente pe piețele mature din Europa și Statele Unite, grupuri bancare regionale și locale, competitori autohtoni de dimensiuni mici, precum și companii captive ale producătorilor de autovehicule.
Piața de leasing operațional din România:
- Potrivit celor mai recente date furnizate de ASLO în luna martie 2022, numărul de autovehicule operate în regim de leasing operaţional a crescut cu 12% față de finalul anului 2017, ultimul an în care au fost date informații despre aceasta, de la 68.600 în decembrie 2017, la peste 77.000 de unități în administrare la finalul anului 2021.
- Conform datelor ASLO, cel mai important jucător de pe piață în acest moment este compania LeasePlan România care administrează în prezent 14.111 vehicule, aceasta fiind urmată de Arval Service Lease cu 12.710 unități si ALD Automotive, cu 10.309 unități.
Piața de rent-a-car in România:
- Piața serviciilor rent-a-car este de asemenea dominată de grupurile multinaționale de profil prezente pe piețele mature din Europa și Statele Unite (Avis, Europcar, Sixt, Hertz, Enterprise);
- Pentru 2019, compania a estimat că piața de închirieri de autovehicule din România a fost de aproximativ 11.000 unități, iar dimensiunea valorică a acestei piețe s-ar putea situa în jurul valorii de 80 milioane euro. Autonom estimează ca la nivelul anului 2019 a avut o cotă de piața între 15% și 20%;
- În 2020, majoritatea firmelor de închirieri auto pe termen scurt, axate pe deservirea clienților persoane fizice și care sunt foarte dependente de turism și deplasările publicului țintă, au resimțit efectele crizei generate de răspândirea coronavirusului. Închirierile auto către persoanele fizice reprezintă o pondere redusă din totalul veniturilor Autonom și prin urmare, impactul pandemiei de COVID-19 nu a fost la fel de puternic asupra companiei comparativ cu ceilalți jucători din piață. În prezent, estimăm ca piața de închirieri este de aproximativ 8.000-9.000 de mașini.
Piața de mașini rulate:
- Piața de mașini rulate este extrem de fragmentată – există vânzări efectuate prin site-uri dedicate, furnizori specializați, dealeri auto, companii de leasing și rent-a-car, cât și la nivel individual. Activitatea de import a mașinilor rulate în România este destul de semnificativă. Din acest motiv, este dificil de estimat cota de piață pe care o are Autonom.
- Potrivit ACAROM, numărul autoturismelor second-hand înmatriculate în România a fost de 395.759 unități, o scădere de 2,29% față de perioada similară din 2020, respectiv 405.045 unități.
La finalul anului 2021, echipa Autonom Services era formată din 370 de salariați, comparativ cu un număr de 300 angajați cu contracte active (la 31 decembrie 2020). Angajații Autonom nu sunt organizați în sindicat, dar au 4 reprezentanți ai salariaților.
Toți angajații Autonom sunt persoane cu studii superioare sau în curs de absolvire. Compania acordă foarte mare atenţie educaţiei angajaţilor săi. În acest sens, compania oferă o experienţă de învăţare cât mai personalizată prin training, coaching, cursuri și suport din partea liderilor companiei.
Autonom nu este parte sau membră a unei inițiative naționale sau internaționale la nivelul anului 2021, față de care să aibă obligații de raportare.
Compania s-a alăturat recent celei mai ample inițiative internaționale în domeniul sustenabilității, UN Global Compact, prin care s-a angajat sa respecte cele 10 Principii ale guvernanței corporative responsabile, în domeniile drepturilor omului, muncii, mediului și luptei împotriva corupției și să raporteze anual progresul (https://www.unglobalcompact.org/what-is-gc/participants).